Heinäseiväsvärkkäilyä osa 1

Viime kesänä pyysin isäntää rakentamaan terassin aidanteen teosta ylijääneistä heinäseipäistä kukka/lyhtytelineen kaivonkannen päälle. Yli vuoden "suunnittelun" jälkeen teline valmistui loppujen lopuksi yllättävän nopeasti, muutamassa tunnissa. 

Aluksi tietenkin jahkailtiin tuleeko kolme- vai neljä seivästä, leikataanko päät, naulataanko, ruuvataanko vai köytetään yhteen?? Päädyimme perinteiseen kolmeen seipääseen, sillä tasapainon löytäminen hieman kaltevalla pinnalla olisi helpompaa.Päiden yhteen "sitominen" tuotti hetkellisesti päänvaivaa. Siinä sitä sitten kierrettiin ja sovitettiin jos jonkin näköistä köyttä heinäseipäiden ja lopulta allekirjoittaneenkin kaulan ympärille, kun isännältä paloi hihat liian tiukoista  "ulkonäkövaatimuksista". Lopulta päädyimme vasaraan ja nauloihin.


Sitten tuli vuoroon "kiinnityssolmun" teko. Googletin kuvia samankaltaisista telineistä ja silmään pisti, että solmuke oli aina laitettu jälkikäteen telineeseen, vähän niin kuin "ulkopuolelle" . Minä halusin, että solmu on piilotettu keskelle seiväskolmiota. Siinä taas isännälle miettimistä!
Päädyimme tekemään solmukkeen köyden päähän liittimen avulla. Kiinnityskohta piiloutui kolmion keskelle kun köysi kierrettiin seipäiden päiden ympärille ja köydenpää pujotettiin lopuksi keskeltä sisään. Näin ollen köysi kiristää itse itseään eikä sitä tarvitse sen kummemmin naulailla kiinni seipäisiin.Lopuksi seipäät käsiteltiin värillisellä kyllästeellä, sitä kun oli varastossa valmiina. Tuohi-sävyä oli viimeaikoina sudittu tällä tontilla vähän joka paikkaan.Kehikkoon pääsi roikkumaan keväällä itse kasvattama koristekrassi, jonka matkaanlähtö ei loppujen lopuksi ollut mikään suuren suuri menestystarina. Kolmesta hyvin kasvuun lähteneestä alusta sain tapettua kaksi, joten vain tämä yksi sitkeä jäi henkiin. Vähän heikon puoleisesti sekin kasvaa ja kukkii, mutta hyvä että on edes elossa!


Ehkäpä tämän tulevista siemenistä saan kasvattaa ensi keväänä uudet kukat, hieman paremmalla menestyksellä.


Kommentit

Suositut tekstit