Kauan odotettu sauna saapui!

Pitkä ja kiihkeä, lähes epätoivoinen odotus lopulta palkittiin, kun saimme ilmoituksen että saunamme ilmestyisi tontille keskiviikkoiltana. Juha oli tehnyt pohjatyöt jo viikkoja aiemmin ja näimme sielumme silmin pahimman painajaisemme toteutuvan, että siinä perustuslankkujen päällä istuisimme  juhannuksena ahterit paljaana auringon lämmössä ja  heittelisimme napolla vettä pitkin nurmikkoa, kun sauna ei ole ilmestynytkään ajoissa paikalle, mutta onneksi (naapureiden onneksi) tässä tapauksessa näin ei pääse tapahtumaan!

Sauna oli valmistettu reilun 20 kilometrin päässä Ylihärmässä, Härmän Mänty-Tuotteella. Se oli heidän mallistossa olevasta City 17 -saunasta pienin muutoksin meidän  toiveiden mukaiseksi muokattu. Sauna saapui paikalle rekkakuljetuksella täsmällisesti ja mukana saapui lähistöllä asuva Pasi maansiirtokoneellaan sekä itse saunan rakentanut mestari.


Ensin Pasi siirsi mukana tulleen terassiosuuden valmiin pohjan päälle. Pohja oli valmistettu ruuvipaaluista ja lankuista. Maalaatu pihallamme on hyvin eläväistä, joten pelkästään kaivamalla perustukset ei olisi takuuta, että sauna olisi suorassa vielä keväällä roudan lähdettyä.Terassin löydettyä paikkansa oli itse saunan vuoro. Ensin se nostettiin alas rekan kyydistä ja sen jälkeen alkoi hidas, mutta vakaa siirtyminen kohti takapihaa. Tämä oli kuin toisinto tynnyrisaunan liikkeistä, mutta toiseen suuntaan.
Helpon näköisesti sauna lipui paikalleen ja miehet pyöräyttivät sen oikein päin ennen laskemista alustalle. Jonkin verran siinä isännät naureskelivat, että josko jätettäisiinkin sauna sittenkin väärin päin. Saunamestari kehui, kuinka jämptit pohjat ensikertalainen oli saanut tehtyä. Ne olivat "just eikä melekeen"!Sauna kiinnitettiin pohjarunkoon kiinni ja terassi aseteltiin paikoilleen. Tämän jälkeen maansiirtokoneen avulla nostettiin terassin katto ylös ja sen alle kiinnitettiin tukipaalut. Terassi viimeisteltiin vielä vasempaan reunaa tulevalla näkösuojalla. Vielä piippu kiinni katolle ja valmista tuli vajaassa kahdessa tunnissa!Sauna ostettiin ns. löylyvalmiina eli kiukaaseen parikertaa tehtävän esilämmityksen jälkeen sinne saa mennä kunnolla saunomaan. Saunaosa oli myös pintakäsitelty toiveidemme mukaisesti: lattiassa on  Supi lattiaöljyä "Turve" värisävyllä ja lauteissa Satu saunavahaa "Kemi" sävyllä. Muuten rakennus on käsitelty värittömällä  Woodtex dixxie liuotinohenteella ulkoa ja sisältä saunasuojalla. Kuivatilan lattiassa on venelakkaa. Näin ollen lopullisella värikäsittelyllä, jonka suoritamme itse ei ole ihan tulenpalava kiire. Ensin pitäisi päästä yhteisymmärrykseen minkä väriseksi sauna lopulta ulkoa ja sisältä tulee. Tuleeko musta ja punaiset tupsut nurkkiin? niin kuin äidilläni on tapana sanoa..

ensi lämmitys, mutta vielä ei saa saunoa


kuinkahan tämän sisustaisi? pirunpää koukut odottavat jo kiinnitystä


Siinä se nyt olla möllöttää ilta-auringossa. Minun pakkomiellehän oli saada terassille jo jokunen kukkanenkin ja amppelikoukun paikkoja jo kovasti hahmottelin. Isäntä toppuutteli, että josko nyt ensin kuitenkin hoidettaisiin se värin sutiminen pintaan sekä saunan eteen ja sivulle terassit ja portaat, että lievästi "koontivirheinen" ja "lonkkavikainen" emäntäkin pääsisi helpommin saunaan. Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Vielä ei olla ehditty saunaa korkata, mutta ensi viikolla varmasti. Mukavaa, että olet löytänyt blogini ja toivottavasti viihdyt jatkossakin sen parissa!

   Poista
 2. Onnia uurelle saunalle! Kotoosan näkööne ja varmasti o hyvät löylyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Työkiireet estäneet vielä ensi löylyistä nauttimisen, sillä annoin isännälle ukaasin, että ilman minua sitä ei saa lämmittää. Toivossa hyvä elää, että alkavalla viikolla saamme jo joku ilta rauhoittua ja heittää löytyä.

   Poista
 3. Ompas se söpö! Hyviä löylyjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tarkoitus kesäloman aikana maalata ja vähän sisustaa :)

   Poista
 4. Todella upea tuo ulkosauna, mikä teille saapui! Todella upea sävy noissa saunan lauteissa kuvan perusteella. Kaverini rakentaa taloa Espoossa ja tontilla on talon pohjatyöt aloitettu. Hän on puhunut ulkosaunasta joten täytyykin vinkata hänelle tämä kirjoitus jos vielä samalla hoituisi saunan pohjatyöt ja sauna lähtisi tilaukseen. https://www.maansiirtoespoo.fi/index.php/kalusto-ja-palvelut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla että tästä jutusta voisi poikia uusia tilauksia tälle paikalliselle rakentajalle! Sauna on kyllä juuri sopivan kokoinen omakotitalon pihalle ja noihin sisäsävyihin voi sitten itse vaikuttaa. Itse päädyimme juuri noihin tummiin, kun edellisessäkin saunassa olimme käyttäneet tuota kemi-sävyä ja se jotenkin sopi silmiin. Turve antaa myös hyvin kauniin sävyn lattiaan. Nyt onkin sitten pähkäilty että millä sävytämme loput osat. Luulen, että saauna jää tuollaiseksi kuin on, mutta pukutilaan laitamme jotain kuultavaa harmaata. Aika näyttää. Ulkoa tulee tietenkin olemaan iloisen musta, niin sointuu pihamökkimme väritykseen :)
   Ja hienoa että olet löytänyt blogini ja saa ehdottomasti vinkata eteenpäin!

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita!

Suositut tekstit