Pihasaunan lumo

Wikipediaa lainatakseni "Italialainen Giuseppe Acerbi kirjoitti vuonna 1799 saunomisesta teoksessaan Matka halki Suomen, kuinka "valtavaksi hämmästyksekseni huomasin että nuo ihmiset saattoivat nauttien oleskella puoli tuntia tai tunninkin huoneessa, jossa kuumuus kohosi 70 tai 75 asteeseen Celsiusta. Koko ajan, kun suomalaiset oleskelivat tässä kuumassa kylvyssä, he hieroivat itseään ja hakkasivat jokaista ruumiinsa kohtaa koivun oksista tehdyllä vitsakimpulla. Kymmenen minuutin jälkeen he olivat punaisia kuin raaka liha ja näyttivät suorastaan kauheilta."

meidän pihasauna lämpiää 0-100 vartissa

Vajaa kymmenen vuotta sitten isäntä päätti, että hän haluaa takapihalle saunan. Perinteisesti vastustin, koska olimme juuri uusineet sisäsaunan ja kylpyhuoneen. Sauna-ajatusta pyöriteltiin muutaman vuoden ajan, mittailtiin takapihalle paikkaa ja katseltiin erilaisia saunavaihtoehtoja. Lopulta päädyttiin tynnyrisaunaan joka olisi sopivan pieni takapihalle, mutta ei liian pieni että ahistaisi. Pohjatyöt aloitettiin toukokuun alussa, talviloman kynnyksellä ja uskomatonta mutta totta, loman ensimmäisenä päivänä heräsimme valkeaan aamuun!

4.5.2014 "talviloman" ensimmäisenä aamu

Onneksi lumi suli seuraavana päivä pois ja pysyimme aikataulussa kaivamisen ja muun pohjatyöskentelyn suhteen. Samalla kaapastiin emännälle uutta kukkapenkin paikkaa, jonne siirrettiin muutama kivi Kauhavan hiljattain puretusta vanhasta kirkkosillasta.Rakennustyöt sujuivat ripeästi apumiesten voimin ja saimme myös samalla rytinällä uuden terassin ja käytävän saunalle. Ja koska elimme jo pitkästi kesäkuuta, niin pienet raekuurot silloin tällöin "piristivät kivasti" jo muutenkin viileä kesäsäätä.

kiukaan esipolttoa 14.6 2014
Lopulta sauna valmistui sopivasti juhannukseksi ja muistissa on vieläkin kirkkaana uuden upean saunan kuumat, kosteat ja pehmeät löylyt, kun pihalla oli asteita +8. Kyllä Juhannus on kesän parasta aikaa!

valmis sauna kesä 2014

Sauna on nyt palvellut meitä monta hyvää vuotta, eikä sisäsaunaa sen koommin ole lämmitetty. Parasta siinä on ollut ne kipakat kuumat löylyt kesäisin ja vilvoitteluhetket terassilla ilta-auringosta nauttien. Sekä talvi-iltojen pitkät, pehmeät löylyt, kun pakkasilma höyrysti vilpolan kuin höyrysaunan konsanaan. 

kesä 2018

kesä 2019

Mutta kuten sanonta kuuluu "nälkä kasvaa syödessä", niinpä tynnyrisauna on nyt myyty ja odottaa pois siirtoa, sen jälkeen uusi, hieman isompi sauna saakin luvan saapua paikalle. Se tarkoittaa myös sitä, että koko tuleva kesä meneekin kaikenlaisessa kaivuu- ja rakennustöissä ennen kun takapiha on taas saatu kuntoon ja maisemointi uuden saunan ympärillä valmiiksi.

syksy 2015
Kommentit

Suositut tekstit