Marja-aronia & viinirypäle

Hurahdin kesällä chia-siemeniin ja niistä erityisesti helposti valmistettavaan vanukkaaseen, jota on helppo tehdä iso satsi jääkaappiin välipalaksi tai aamurykääsyksi leivän ja puuron tilalle.

Ensin tietenkin googletin kaikki somen hienoimmat ohjeet. Liotin chia-siemeniä erilaisiin manteli-, kaura- ja soijamaitoihin ohjeella 1rkl chia/ 1dl nestettä.

Tämä ohje osoittautui mielestäni joka kerta liian löysäksi sekoittelun ja yön yli turpoamisen jälkeenkin.
Parhaan lopputuloksen sain soijamaidolla reilu 1rkl chia / 1dl neste.
Mausteina käytän mm kardemummaa, kanelia ja hunajaa. Mantelimaitoa löytyy myös vaniljan makuisenakin, mutta se oli mielestäni aika makeaa.
Teen  aina vähintään 5dl satsin jääkaappiin tekeytymään, siitä riittää vanukasta pariksi päivää.

"Moni tuntee mustikan ja mustaherukan terveysvaikutukset. Harva kuitenkin tietää, että aronia sisältää kaikista marjoista eniten fenoliyhdisteitä, jotka suojaavat soluja härskiintymiseltä. Mustat antioksidanttipommit voivat suojata mm. aivoja ikääntymisen aiheuttamilta vaurioilta ja ehkäistä kroonisten sairauksien puhkeamista. Jos kamppailet korkean verenpaineen kanssa, ota ihmeessä aronia ruokavalioosi. Musta antioksidanttipommi laskee tehokkaasti verenpainetta ja hellii muutenkin niin sydämen kuin aivojen terveyttä." näin luin netissä jostakin vastaan tulleesta artikkelista ja koska minäkään en enää tästä nuorene, päätin ottaa ohjeesta vaarin.

Tänäkin vuonna tuo kiitollisesti marjoja suoltava pensasaronia kantaa valtavaa satoa.  Meillä meni tosin  useampi vuosi, ennen kuin itse aloimme hyödyntämään marjoja. Olimme toki kuulleet että marjoja voi syödä, mutta olivat jotenkin niin karvaan makuisia, että annoimme lintujen popsia ne pois. Nykyään saatan ohi mennen syödä marjoja suoraa puskasta.


Nyt päätin testata marjoja chian kera. Sinne vaan reipas kourallinen marjoja sauvasekoittimella soseeksi, reipas teelusikallinen hunajaa perään ja vähän reilumminkin jos siltä tuntuu. Kun chia on turvonnut vähintään muutaman tunnin kylmässä niin lusikoidaan sose kupin pohjalle ja päälle chia-vanukasta ja avot, täydellinen terveyspommi on valmis!
Itse tykkäsin kovastikin mausta, isäntä irvisti muutaman kerran.

Toisen kokeilueräin tein tänä kesänä huippu sadon tekevästä viinirypäleestä. Marjat sauvasekoittimella murskaksi ja sen jälkeen vielä siivilöin siemenet pois. Jäljelle jää kirpakkaa mehua, jota voi juoda vaikka sellaisenaan tai keittää kiisseliksi. Minä nakkasin hieman rehtiä sokeria sekaan ja sitten vaan sekaisin chia-vanukkaan kanssa. Tätä syödessä ei tarvinnut ihan niin paljon irvistää kun aronian kanssa.

zilga kasvaa ja voi hyvin
Tähän loppuun voisinkin kertoa hauskan tarinan, joka tapahtui edesmenneiden naapureittemme kanssa.  Naapurissamme asusti ihastuttava vanhempi pariskunta jotka touhusivat aamusta iltaan puutarhassaan. (pidimme sitä silloin  hieman hölmölaisten hommana). No, eräs syksy sitten olimme taasen kreikan lämmössä muutaman viikon ja kun tulimme takaisin oli aroniapensaat tyystin puhtaat marjoista. Lähtiessämme oksat olivat niitä aivan pullollaan. Asiaa kerran ohi mennen ihmetellessä naapurin rouvalle, hän kertoi että pensaissa oli ollut kuulemma päivittäin valtavat määrät lintuja syömässä. Minuun tarina meni tuolloin aivan täydestä, mutta isäntä sen kuullessaan sanoin, että ei ole ennen linnuilla kenkiä tiennyt olevan! Hän oli havainnut, että aidan ympärystän nurmikko oli tallaantunut kuin joku olisi marjat pesaista poissa kerännyt..

Mukavaa alkanutta syyskuuta ja rentouttavaa viikonloppua!

Kommentit

 1. Chian siämeniä oon heitelly joskus smootiihin tai puuron sekahan. Varsinaasia vanukkahia enoo teheny.
  Linnuulle meni munki aronian marijat vuasikausia. Vasta muutaman vuaren oon niitä keränny, Flikalle enimmäkseen. Ny päätin ittellekki pakastaa enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jää kyllä turhan paljon marjoja hyöryntämättä. Omenatkin ehtivät pudota puusta, ennen kuin ehtii ne noukki tai syödä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita!

Suositut tekstit