"Kesäjoogaa" puron äärellä

Joka keväinen "kesäjooga" eli naapuriin päin suuntautuva "pyllistelyoperaatio" puron putsauksen myötä oli taas ajankohtainen viikonloppuna. Homma vaatii uskomatonta venymiskykyä, vahvaa selkää ja tunnottomia ranteita ja polvia, kun kurkotat ja venytät itseäsi  pyllistelyasennossa kohti puron pohjaa- ja reunojen yli. Joka kevät sitä miettii, että voisiko tämänkin tehdä jotenkin helpommin?

Tällä kertaa siivouksen aloitin kuitenkin perkaamalla puron vieruskukkapenkistä kaikki rikkakasvit ja sitten hieman tuunailin viime kesänä hankitun sillan kulkupaikkaa. Sen alta kun alkoi puskea häiritsevästi kaikenlaista voikukkaa ja nokkosta.

Poistin huolellisesti kaikki roskakasvit ja levitin puron ja askelkivetyksien väliin aluskankaan palasen, jonka löysin pyörimästä tyhjänpanttina varaston hyllyltä.  (Kohta sitä varmaan isäntä kyselee omaan käyttöönsä.) Päälle levitin kerroksen punaista koristekatetta, jota oli kuorittu pois kukkapenkistä tynnyrisaunaa siirrettäessä.

tämä kukka kasvaa ihan pyytämättäkin

silta siirretty, siivous voi alkaa

kate saatu paikolleen ja kivet pois puron pohjasta

Sitten alkoikin varsinainen työmaa. Joka kevät lapotaan vedet ja syksyllä pudonneet lehdet pois purosta. Sitten kerätään pohjakivet ja pestään ne. Puron pohjakumi tulee vielä pestä ja vanhoja t-paitoja hyväksikäyttäen pohja pyyhitään lopusta vedestä ja pikkuroskista. Tähän mennessä ranteet ovat jo kipeytyneet, polvet tohjona ja selkä jumissa. Ei auta vaikka polvien alla käyttää pehmusteina vanhoja räsymattoja tai kuplamuovia, "kesäjooga" on uskomattoman kivuliasta touhua!Parin tunnin pyllistelyn jälkeen alkaa se jännittävin vaihe: toimiiko pumppu ja onko maan alle (lapiolla) kaivettu tuhannen litran vesisäiliö ehjä. Kaikki näyttää toimivan ja voimme aloittaa latomaan kiviä takaisin ja nostaa sillan paikoilleen.
Sähköt tuikataan päälle ja vanha kaivonpumppu räkäisee vedet ulos, kuin rannalle pelastettu hukkuva konsanaan. Pian vesi valuu tasaisena virtana ja alkaa vähitellen täyttämään vesialtaita; ensin isoimman, sitten vähän pienemmän ja taas pienemmän.. Pumpun löysimme sattumalta muutama vuosi sitten Torista. Hieman vaan uutta väriä pintaa ja hyvä tuli! Lopuksi isäntä virittää vielä pienen vesielementin alkupään altaaseen, joka siinä sitten iloisesti pulputtelee koko tulevan kesän.


uusi pirtsakka väriläiskä muutti kukkapenkin ilmettä


Sellaisen kuningasajatuksen "kesäjoogan" loppuvaiheilla saimme, että jos poistaa kivet puron pohjalta jo syksyllä, niin tyhjentäminen ja peseminen käy puolta nopeammin! Tämän kun muistaisi sitten vielä syksyllä, ennen lehtien tippumista ja pimeä tuloa.Kommentit

  1. Vesielementtiä puutarhoos aina ihaalen. Hianon näkööne tua teirän oma, mutta kovin suuritöine. Jäis multa siivoushommat tekemätä. Siisti tuli ja ny son silimien/korvien ilona koko kesän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä vesiaiheet on enemmänkin isännän ideoita. Se tykkää rakennella niitä pitkin tonttia. Monta versioita on tästäkin purosta nähty vuosien saatossa. Nyt taitaa olla kolmatta vuotta , ettei ole sitä enää laajentanut tai muuten muokannut. Keskiterassin vieressä on suihkuallas, jota myös on korjailtu useaan otteeseen. Sen tyhjennyksen ja siivouksen onneksi hoitaa aina meidän teini-ikäinen tytär.

      Poista

Lähetä kommentti

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita!

Suositut tekstit