Harava kaivettu esiin -Hep!

Seitsemän päivän työrupeama takana! Voisi kuvitella että kaadun kaikkeni antaneena sohvalle, vielä poljettuani kotimatkan pienoiseen vastatuuleen polkupyörällä jonka etukummi on lähes tyhjä. Mutta ei, laitan pyörän varastoon ja ryntään samantien takapihalle ihastelemaan lähes täydellistä krookuksien väriloistoa joita iltapäivän aurinko hellii lämmöllään. 



Taivas on kirkkaan sininen ja pilvetön. Takapihan ilmatila on täysi, kun sen yli suorasta suhahtelee suihkukoneiden lailla pari päivää sitten tontillemme ilmestyneet sepelkyyhkyt. Niillä on kova kiire pesänrakennus puuhissa.  Viime kesänä saimmekin seurata varsinaista "pululiveä" suoraa pihasaunan terassilta, kun läheiseen puuhun oli kyyhkyt pesänsä rakentaneet. Toinen puoliso toi ruokaa taukoamatta ja toinen möllötteli pesässä munia hautoen.




Löysin maahan pudonneen sulan jonka luulin kuuluvan kyyhkyille. Loppujen lopuksi sulan alkuperä jäi ornitologi ystävältänikin selvittämättä. Liekö kuulunut jollekin mystiselle paikalliselle harvinaisuudelle?

Isäntä saapui kotiin ja ehdotti autoon kesärenkaiden vaihtoa. Käytännössä hän siis vaihtaa renkaat ja minä tartuin katuharjaan ja alan harjaamaan syksyn ja talven aikana kertynyttä lehti-murske-auringonkukansiemen-mössö yhdistelmää pois pihakivetykseltä. Ja lopuksi kun ei enää  millään malta, niin otin haravan esiin ja haravoin etupihan laakakataja-alueen puhtaaksi viime syksyn lehdistä. Minä kun olen jo useana vuonna todennut, että lehtien haravointi syksyllä on ihan hullun hommaan! Keväällä lehtiä on puolet vähemmän, ne menevät huomattavasti pienempään tilaa ja niitä on kiva haravoida auringon lämmössä kuin pienessä kylmyydessä, kosteudessa ja vitutuksessa loppu syksyllä. Ja silti puihin ja pensaisiin jää aina ne sitkeimmät lehdet, jotka joudun joka tapauksessa haravoimaan keväällä, kun niiden roikkumisvoimat ovat talven edetessä ehtyneet. 



Ja mikä tärkeintä; pudonneet lehdet ravitsevat lahotessaan maata ja antavat pikku eliöille ja eläimille suojaa ja ravintoa talven aikana.

Kaivakaamme jokainen haravat varastoista esiin, sillä viikonlopuksi on luvattu hienoa keliä!

 

Kommentit

  1. Krookukset on tarkistetta ensimmääseksi joka ikinen päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, nämä käydään tarkistamassa aamuin ja illoin :) Harmillista vaan huomata kuinka nopeasti auringonvalo kukkia alkaa haalistuttamaan. Mutta onneksi tilalle alkaa pian kasvamaan jotain uutta "kytättävää"..

      Poista

Lähetä kommentti

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita!

Suositut tekstit